Tuurin Rolls-yrittäjät Jarmo ja Reija Valtari ovat seurustelleet jo teini-iästä asti. Pariskunnan täysipäiväinen yrittäjyys alkoi, kun 26-vuotiaat Jarmo ja Reija jatkoivat Jarmo Valtarin perheen omistamaa vihannes- ja marjatilaa Vähässäkyrössä. Pian aktiiviset ja haasteita pelkäämättömät Valtarit kiinnostuivat myös muunlaisesta yritystoiminnasta.

Valtarit tutustuivat useampaan franchising-periaatteella toimivaan ketjuun 90-luvun alkupuolella, ja ensimmäiseksi ravintolaksi valikoitui Rewell Centerin Kotipizza Vaasassa. Rolls tuli tutuksi vasta vuonna 2015, kun pariskunta johti Kotipizza-ravintolaa Laihialla. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

– Meillä oli tuolloin Kotipizzan yhteydessä 55-Burger-niminen konsepti. Jouko Huumo osti tämän Kotipizzan omistuksessa olleen hampurilaisketjun, minkä jälkeen kaikki 55-Burgerit muuttuivat Rollseiksi. Meillä burgerien myynti kolminkertaistui saman tien Rollsin myötä, sillä pohjanmaalaisen hampurilaisketjun tunnettuus oli aivan omaa luokkaansa, Jarmo Valtari kertoo.

Pari vuotta myöhemmin Laihian Rolls-Kotipizza vaihtoi omistajaa, ja Valtarit siirtyivät avaamaan Kotipizzaa Tuuriin. Kesä on Tuurissa myynnillisesti erittäin vilkasta aikaa, mutta turistisesongin ulkopuolella myyntiä kaivattiin etenkin talvisiin alkuviikon päiviin. Koska Valtareilla oli Rollsista erittäin hyvät kokemukset, he alkoivat tiedustella mahdollisuutta Rollsin tuomisesta Kotipizzan kaveriksi.

– Ja kuinka ollakaan, parin viikon kuluttua meillä oli jo Rolls! iloitsee Reija Valtari.

Rollsin myötä myös pizzan menekki on kasvanut. Nyt koko perhe löytää suosikkiruokansa samasta ravintolasta.

Rollsissa jokainen on kuin kotonaan

Rollsissa pariskunta arvostaa erityisesti kotimaisuutta ja vastuullisuutta. Lisäksi ketjun paikallisuus tuo eräänlaista kotoisuutta. Myös koko ketjun henkilökunta, erityisesti ketjujohtaja Jouko Huumo saa pariskunnalta kehuja.

– Jouko on erittäin mukava ja sympaattinen ihminen. Hänen kanssaan syntyy juttua ihan kaikenlaisista asioista. Rolls on reilu, kuten isäntänsäkin!

Valtareilla on monta rautaa tulessa, sillä Kotipizzoja heillä on Tuurin lisäksi kaksi Jyväskylässäkin. Joka ravintolassa on vastuussa olevat päälliköt, mutta siitä huolimatta reissumatkoja kertyy runsaasti. Vähintään pari päivää viikossa vietetään Keski-Suomessa. Valtarit eivät kuitenkaan ehdi juurikaan enää viettää aikaa ”tiskin takana”.

– Kun on monta ravintolaa, pelkästään hallinnointi vie valtavan paljon aikaa, Jarmo kertoo.

Pariskunnan työtehtävät on jaettu aina tasapuolisesti. Jarmo hoitaa yrityksen maksuliikenteen, mutta palkanmaksu on viime vuosina ulkoistettu. Reija järjestää paperit tilitoimistokuntoon ja huolehtii yritysten sosiaalisen median tileistä. Ihmisläheisen Jarmon mielipuuhaa ovat dokumentoidut laatuauditoinnit. Niiden kuluessa jokaisen työntekijän kanssa vietetään kokonainen työvuoro. Tuolloin käydään läpi laadun, palvelun ja siisteyden kannalta parhaaksi havaitut käytännöt yksityiskohtaisesti arvioiden, ohjaten, neuvoen ja näyttäen. Lopuksi on vielä kahdenkeskinen palautekeskustelu.

Yrittäjien suurimmat haasteet tänä päivänä liittyvät työvoiman saatavuuteen. Ravintoloissa työntekijät ovat pääasiassa nuoria, joidenka elämäntilanne muuttuu jatkuvasti opintojen ja perhesuhteiden vuoksi.

Ei eläkkeellä Espanjaan – vaan avantoon

Kaikki yritykset, jotka Valtarit ovat perustaneet, ovat tulleet heille sattuman kautta. Pariskunta kertoo tarttuneensa erilaisiin mahdollisuuksiin ilman jahkailua. Nyt eläkeiän kynnyksellä on kuitenkin tullut aika hidastaa tahtia.

Valtarien neljästä lapsesta nuorimmainen suunnittelee armeijan jälkeen muuttamista Keski-Suomeen, ja hänestä tulee kenties Valtarien Kotipizza-ravintoloiden jatkaja Jyväskylässä. Tuurin ravintolallekin pitäisi pikapuoliin löytyä uusi omistaja, kuten myös marja- ja vihannestilalle.

– Ehkäpä joskus löydämme itsemme sievästä mökistä järven rannalla eläkepäiviä viettämässä ja avantouintia harrastamassa! Tällä hetkellä ajatus tuntuu kaukaiselta, mutta olemme tottuneet elämässämme nopeisiin siirtoihin, naurahtavat Valtarit.