Tämä tarina alkoi tasan 30 vuotta sitten, kun ensimmäinen Rolls avattiin Seinäjoelle osoitteeseen Kauppakatu 25. Kuten perinteisessä grillikioskissa kuuluu, kaikki tehtiin siellä itse. Majoneesit ja kastikkeet sekoitettiin tehosekoittimella, pihvit leivottiin käsin sekä vihannekset ja sämpylät leikattiin paikan päällä.

Siihen aikaan ravintolaelämä oli vilkasta ja Rolls palveli aamuyön tunneille asti. Työtä riitti niin paljon, että välillä jäätiin takahuoneeseen nukkumaan. Aamulla lähdettiin suoraan tukkuun ja sitten palattiin takaisin keittiöön leipomaan, leikkaamaan ja vatkaamaan.

Näihin aikoihin syntyivät myös Rollsin klassikot Mama, Papa ja Baby. Reseptiikan erinomaisuudesta kertoo se, että nämä hampurilaiset ovat edelleen valikoimamme myydyimmät tuotteet.

Ei mennyt kauaa, kunnes toinen Rolls avattiin Seinäjoen Torikeskukseen. Samoihin aikoihin heräsivät myös ajatukset ketjuuntumisesta. Pian Lapua, Kauhajoki ja Kauhava saivat omat ravintolansa sekä ensimmäinen Pohjanmaan ulkopuolinen ravintola avattiin Kuusamoon. Kasvu oli vahvaa ja monet näihin aikoihin aloittaneista Rolls-yrittäjistä työskentelevät kanssamme yhä tänä päivänä.

Vaikeudet ovat opettaneet

Tie ei ole kuitenkaan ollut aina ihan tasainen. 2000-luvun puolivälissä strategiamuutos sekä suurten kaupunkien ja ostoskeskusten valloitus ei sujunut aivan odotetulla tavalla. Paluu juurille sekä nopeat korjausliikkeet palauttivat liiketoiminnan raiteilleen, minkä jälkeen uusi kasvukausi pääsi käynnistymään.

Reiluus oli avainsana kaikkien toimintojen uudistamisessa. Panostimme kumppanuusajatteluun, uudistimme sopimuskäytännöt koko arvoketjussa sekä aloimme toden teolla priorisoida kotimaista työtä ja raaka-aineita.

Tänä päivänä sopimuskäytäntömme ovat kevyitä, selkeitä ja reiluja. Me emme esimerkiksi vaadi yrittäjiltä liittymismaksuja tai sopimuksen purkamiseen liittyviä sanktioita. Toimimme pääasiassa shop in shop -konseptilla, mikä auttaa meitä varmistamaan paremmin yrittäjän pärjäämisen.

Perinteitä kunnioittaen kohti tulevaa

Reiluus todistetusti toimii. Myynti ja liikepaikkojen kasvu on ollut tasaisen vahvaa viimeisen viiden vuoden ajan. Vuonna 2012 meillä oli yhteensä 72 ravintolaa ja nyt juhlavuotena rikoimme sadan ravintolan rajapyykin.

Uskomme, että Rolls-konseptin myynnin tuplaus viimeisen viiden vuoden aikana on syntynyt avoimemmasta viestinnästä kuluttajien suuntaan sekä oikeista raaka-ainevalinnoista. Valitsemme reseptiikkaamme aina kotimaisen raaka-aineen, jos se on mahdollista. Tästä pitkäjänteisestä työstä hampurilaisillemme ja palveluillemme on myönnetty Avainlippu.

Tuotekehityksemme on nopeaa ja valmistusprosessi laadukas. Olemme lisänneet myös uutta tarjontaa asiakkaiden toiveita ja erityisryhmien tarpeita ajatellen. Olemme tuoneet valikoimaamme muun muassa gluteenittomia ja kasvisruokavalioon soveltuvia tuotteita. Kunnioitamme myös sitä, että klassikot ovat valikoimamme bestsellereitä ja makumaailmamme sijoittuu yhä grilliruoan ja konseptitarjonnan väliin.

Lähitulevaisuudessa ei näy merkkejä hyytymisestä, pikemminkin päinvastoin. Kauppapaikat lisääntyvät, tarjonnan muutokset nopeutuvat ja vastuullisuus korostuu. Alalla vallitseva kilpailu skarppaa myös omaa toimintaamme.

Yksin emme olisi tähän pystyneet. Kiitos kuuluu Rolls-kauppiaille sekä lukuisille yhteistyökumppaneillemme raaka-ainehuollossa, markkinoinnissa, taloushallinnossa ja muualla. Rolls on elämänsä kunnossa ja tulevaisuus näyttää lupaavalta.