Marjut Åkerman on viihtynyt Orimattilassa ravintolayrittäjänä jo kaksi vuosikymmentä. Hänen Rolls-Kotipizzassaan onkin ainutlaatuisen kotoisa tunnelma.

Kun asiakas kävelee ovesta sisään, se on vähän niin kuin hän tulisi kotiini vieraaksi. En halua tänne mitään kaupan kassa -tyylistä meininkiä, että vaan tilataan, maksetaan ja tervehditään.

Paikan erityinen vetonaula on akvaario, jota erityisesti pienet lapset tulevat varta vasten ihastelemaan. Akvaarion läsnäolo rauhoittaa villeimmätkin tapaukset ja nälkäisenäkään hampurilaisaterian odottelu ei tunnu niin vaikealta, kun saa samalla uppoutua seuraamaan vedenalaisia tapahtumia.

Monet asiakkaat ovat Åkermanille tuttuja jo vuosien takaa. Pienistä suloisista pojista onkin kasvanut ajan saatossa aikuisia miehiä, jotka palaavat ravintolaan omien lastensa kanssa.

Kauppiaasta ravintoloitsijaksi

Åkermanista piti tulla K-kauppias, kunnes pitkään erilaisissa kaupan alan tehtävissä työskenneltyään hän bongasi ilmoituksen, jossa etsittiin Kotipizza-yrittäjiä. Niinpä 36-vuotias Marjut hylkäsi kauppiashaaveet ja ryhtyi hommiin. Kolmen lapsen äiti teki ravintolassa pitkää päivää ja 4-vuotias kuopus vietti monet illat ravintolassa äitinsä kanssa.

Yrittäjyys sopii minulle erinomaisesti, koska tykkään haastaa itseäni ja haluan itse päättää omista asioistani.

Myöhemmin valikoimaa tulivat täydentämään myös hampurilaiset ja tästä yrittäjä onkin erittäin iloinen, koska niiden myötä hän on päässyt osaksi rentoa ja rakastavaa Rolls-perhettä. Åkermanin mielestä Rolls on ainutlaatuinen ketju, koska asioiden hoito on hampurilaisketjussa aina ollut äärimmäisen helppoa ja joustavaa.

Åkerman on ylpeä siitä, että on saanut vuosien saatossa keskittyä nimenomaan juuri tämän yhden ravintolan kehittämiseen. Maltillinen, pitkään jatkunut kasvu on mahdollistanut hänelle laajan asiakaskunnan ja hän voi luottaa siihen, että asiakkaat palaavat kerta toisensa jälkeen takaisin. Alussa hän paiski hommia aina yksin, mutta nykyään avuksi tarvitaan useampia tekijöitä. Myös kuopus, joka lapsena vietti monet iltansa äitinsä kanssa töissä, tekee nykyään ravintolassa sunnuntaivuoroja.

Laulava yrittäjä

Vaikka Åkerman onkin viimeiset vuodet omistautunut koko sydämellään omalle ravintolalleen, on hänellä ollut aikaa myös harrastaa. Yrittäjä käy laulutunneilla ja kahdessa eri kuorossa. Hän haaveilee myös aloittavansa pianotunnit. Musiikki on aina ollut Åkermanin elämässä läsnä ja se auttaa häntä rentoutumaan vapaa-ajalla.

Musiikki on auttanut Åkermanin läpi monet yrittäjäuralle mahtuneet vaikeudet. Mutkista ja vastoinkäymisistä huolimatta, Åkermanilla on seesteinen olo – kesä tulee ja yrityksellä menee hyvin. Akvaariota palaa ihastelemaan aina uusia sukupolvia ja Rollsin hampurilaiset maistuvat asiakkaille yhä paremmin.

Vaikka ikä onkin vain numero, olen ehkä jossain vaiheessa valmis jäämään eläkkeelle. Välillä, kun katson lapsista aikuisiksi kasvaneita asiakkaitani, tunnen itseni niin vanhaksi! En kuitenkaan ole vielä ihan valmis luopumaan rakkaasta ravintolastani, Åkerman toteaa ja rientää palvelemaan ovesta sisään astuvaa nuorta miestä.